Saturday, December 23, 2006

061223 - lillejul

Hasse; detta kan bli långt...
Jaha, då var man ensam igen. Jeppe är på väg hem och jag tycker inte om det. Han borde vara här. Igen, längre eller fortfarande. Bestäm själv. Det har varit helt underbart att ha honom här, någon likasinnad att uppleva Australien med, en vän att skratta med och någon hemifrån som har sett lite av mitt liv här nere. Någon som förstår och minns när jag kommer hem (även om han har jordens absolut sämsta minne). Även Särny Säl har lämnat walk over för ett nytt liv i Sverige. En mycket berest säl. En av de få som trivts riktigt bra i öknen.
Ja... Lillejul idag. Lillejul i Yndehuset, och jag är inte där. Vad går upp emot att dan före dopparedan fira världens bästa tradition - jul med familjen Sohl och Forsbergarna. Att runt ett bord sitta och hojta "Jul Jul" och lyssna på Christers och Johannas epistelsnapsvisor med 74 verser som alla bra blir värre och sjunga julsånger i vår lilla sporadiska fyrmannakör. Minnas barndomens lillejular i kojan i skogen när snön låg djup och vi hade vårt eget miniatyrjulbord med miniskinka, jättepepparkakor med namn på och hemmagjort julgodis som familjen Forsberg är specialister på. Och så klart, icke att förglömma. Årets julfilm - den hemsnickrade med pysselstuga, lottodragningar ur munnen och annat med juligt tema. Det var i alla fall inte jag som hette Berit. Istället blir det idag ett par avsnitt av Buffy, lite julmust med tillhörande pepparkakor och skumtomtar från IKEA och ett låååångt telefonsamtal hem. Tror att jag ska jula till det ordentligt med Peter Jöbacks julskiva också.
Vad händer imorgon då? Julafton i Sydney. Ofcourse there´s a barbie on. Vi ska ha grillparty på taket. Grillad lax och en och annan IKEA-köttbulle ska nog kunna slinka ner. Ingen Paradisask, ransonerad mängd must och glögg och framför allt inget Kalle Anka och ingen Tomte. Istället ska vi titta på Madde. Vi har infört det som vår nya tradition. Klockan tre är det Madde. Det vill säga fallskärmshoppet som finns på dvd. Undrar om den traditionen lever vidare länge. Vem vet, om 20 år är det kanske det alla sitter och väntar på hemma i tv-sofforna. En mysig hallåa tänder sitt ljus och säger "och så det vi alla har väntat på; Madde". Vi tror på det. DET är jul. I år.
Jag och Jeppe julade till det ordentligt häromdan och gick på julkonsert i Operahuset. Det var coolt. Det var en operakör med som var helt otroligt duktiga. De lät som 100 man fast de inte var mer än 8. Fioler, cellos, kontrabas, harpa, piano, blåssektion och såklart slagverk. Sen var det soloartister som sjöng, vissa opera och andra inte. Jag tror jag har hört den mäktigaste rösten till White Christmas någonsin. Har aldrig hört någon som kunnat göra sådana crescendon som honom. Har tyvärr ingen aning om vad han heter för vi snålade och köpte inget program. Och bäst av allt, givetvis. O Helga Natt. Jag grät, som alltid. Helt löjlig med det.
Vi passade också på att få lite vinterkyla igår när vi gick till en isbar, Minus 5, fast det egentligen var minus 15. Konstigt namn. Det var hur coolt som helst att dricka ur isglas, sitta på issoffor och i isfåtöljer och ha en massa isskulpturer runt omkring sig. Det började med ishotellet i Jukkasjärvi och sen har den idén spridit sig över världen. Det var härligt att vara där. När man blundade kunde man drömma sig bort till vintrigare breddgrader. När man tittade kunde man se palmer och folk utanför fönstren i minimala kläder. Kontraster.
Tror att detta får räcka för nu. Får skriva fortsättningen på resan sen. Har hört klagomål på att jag inte uppdaterade mer under resan. Klang; det är dyrt med Internet i öknen. Det är billigare för dig att skriva något till mig din lilla tjuvläsare. Rykten sprids vettu.
Nu ska jag jula. Och äta middag. Det är skönt att kunna svälja igen.
JUL JUL!
Hasse: Känns lite konstigt att inte vara hemma över julen. Här nere blir det inte ens någon tomte. Tur att man har tomtar på loftet så det räcker åt alla. Istället för Kalle Anka ska vi titta på mitt fallskärmshopp klockan tre, sen ska vi ha grillfest i sann australisk anda. För att få lite julstämning var jag och Jeppe på julkonsert i Operahuset. Det var fantastiskt vackert. Har varit på isbar också, a la tema Jukkasjärvi. Det var skönt att få vinterfrysa lite i världens största vinterjacka. Det var nog allt, fast i kortare drag.

1 comment:

Anonymous said...

Lillejulafon var jag i Ringamåla med två tomtar o massor med mat. Hade önskat du varit med där så vi fått vara tillsammans men det har jag ju alltid velat. Men skönt att läsa att du haft lite förstämning till jul, här är ingen snö heller. Önskar att få se fallskärmshoppet, men det kommer väl ...
Egen gran i alla fall från egen tomt( ej tomte )Bautastor, det är jag o kyrkan som har lika stora granar !!
Vi hörs !!
Kram Mamma